Avui celebrem el Dia Mundial dels Drets dels Infants. Per què?

Publicado por admin en

Logo Drets dels Infants
L’any 1989 es va aprovar la Convenció sobre els Drets de l’Infant  (.pdf) per part de les Nacions Unides. Des d’aleshores, durant aquestes més de dues dècades, cada any, el dia 20 de novembre es commemora el Dia Universal dels Drets de l’Infant a tot el món.
 
 
La Convenció sobre els drets de l’infant (pdf) és un instrument internacional que estableix els  drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals de la infància. Fou adoptada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre del 1989 i entrà en vigor el 2 de setembre del 1990 després de la seva ratificació per part de vint Estats membres. La convenció consta de 54 articles i de dos protocols addicionals, un sobre la participació dels nens en conflictes armats i un altre sobre la venda de nens/es i prostitució i pornografia infantils.
Aquesta iniciativa constitueix una de les fites més importants en el reconeixement i l’afirmació dels drets humans. La Convenció sobre els drets de l’infant és un dels tractats més referendats del món, ja que segons UNICEF ha estat ratificat per 193 Estats, gairebé tots els membres de Nacions Unides. La Convenció està centrada en la infància, es refereix a les necessitats i drets específics dels nens i obliga els Estats a obrar a favor dels seus millors interessos.
Els quatre principis bàsics de la Convenció són els següents:

  1. el principi de no discriminació;
  2. el de defensa del millor interès de l’infant;
  3. el del dret a la vida, a la supervivència i al desenvolupament; i
  4. el de respecte per les opinions del nen.

A partir d’aquest moment, la infància va ser considerada un subjecte de ple dret. Un enfocament de desenvolupament basat en els drets de la infància contribueix a què es produeixin les transformacions socials, jurídiques i econòmiques necessàries per fer del món un lloc més just i habitable.
Actualment, però, la Convenció sobre els Drets dels infants no és prou coneguda i malauradament es violen els drets de milers de nens i nenes a tot el món. Actualment, més de 120 milions d’infants en edat escolar no van a escola, cada minut mor un petit per una malaltia vinculada a la SIDA, i 300.000 nens i nenes estan servint a governs o forces rebels com a soldats.
Durant la Cimera del Mil·lenni, al setembre de 2000, els líders mundials van redactar els Objectius de Desenvolupament del Mil·leni, que van des de la reducció de la pobresa extrema fins a la lluita contra la SIDA/VIH i l’assoliment de l’ensenyament universal l’any 2015. Per això, el 20 de novembre serveix per recordar arreu del món els drets dels infants.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=1kU31Qljkgs&w=560&h=315]
 
 
 
Fonts d’informació per a aquesta entrada:
http://cooperaciocatalana.gencat.cat/ca/detalls/Article/25_dia_mundial_20_novembre
http://xarxanet.org/juridic/noticies/20-de-novembre-dia-universal-dels-drets-de-l-infant
 


0 comentarios

Deja una respuesta

Marcador de posición del avatar

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.