Què és això del Consell Escolar?

Moltes mares i pares es pregunten què és això del Consell Escolar i per a què serveix? D’altres no saben ni de l’existència d’aquest òrgan a la nostra Escola.
Aquest espai té l’objectiu d’explicar-ho de la forma més senzilla que puguem i també de presentar-vos al representant de l’AFA i, ja que hi som posats, a les representants de Famílies.

El consell escolar del centre és l’òrgan col·legiat de participació de la comunitat escolar en el govern del centre, és a dir, vindria a ser el Parlament de l’Escola.
En ell es reuneix la direcció de l’escola, els i les representants del Claustre (és a dir, els i les mestres), els i les representants de les famílies, la representant del Personal Associat al Centre (PAS), una representant del Districte i, finalment, una mare/pare que actua en representació de l’AFA.

Què fa el representant de l’AFA?

La persona designada per l’AFA representa a aquesta dins del Consell Escolar, i les seves funcions són:

 1. Actuar com a contacte entre l’AFA i el Consell Escolar.
 2. Transmetre tots els acords i temes tractats en Consell Escolar a l’AFA perquè les famílies associades puguin rebre aquesta informació.
 3. Defensar les posicions de l’AFA dins del Consell Escolar.
 4. Entomar i gestionar aquelles decisions del Consell Escolar que afecten als serveis que, gestionats per l’AFA, reben les famílies i l’alumnat (acollides de matí i tarda, menjador i extraescolars, bàsicament).

I què fan les representants de les famílies?
Les representants de les famílies, escollides en un procés electoral que sol repetir-se cada dos anys, són la veu de les famílies de l’Escola al Consell Escolar. Les seves funcions són:

 1. Opinar, aprovar, avaluar i elaborar propostes per a la millora del funcionament del centre educatiu.
 2. Donar veu a les peticions, preocupacions i iniciatives de les famílies de l’escola.
 3. Recollir les propostes i opinions de les famílies i portar-les al consell escolar.
 4. Informar de tots els assumptes que es tracten en consell escolar a les famílies, a través dels canals que les persones representants puguin assumir.

I, ara que sabem una mica més del que s’espera d’aquestes representacions:
Qui és el representant de l’AFA?
El representant de l’AFA al Consell Escolar es renova anualment per decisió de la Junta de l’AFA.
Per al curs 2018-2019, el representant és en Lluís Mauri, pare d’alumnes de 1r i P4, vocal de relacions amb l’Escola #SomEscola i membre de la Junta i de les Comissions de Comunicació i d’Escola Pública #SomPública, de l’AFA.

Qui són les representants de famílies?
Les representants de famílies, escollides per votació en els processos electorals dels anys 2016 i 2018 són:

 • L’Aina Tarabini, amb mainada a 2n i 5é.
 • La Laia Altarriba, amb un fill a 3r.
 • La Merche Navarro, amb fills a 5é i 3r.

Podeu contactar amb totes nosaltres a través del correu electrònic junta@afasomrius.cat, els passadissos de l’Escola o els voltants del parc infantil de la plaça Lesseps.
Per tal de donar resposta a les funcions que tenim encomanades en la comunicació amb les famílies, hem assumit el compromís d’elaborar els resums de les diverses sessions de Consell Escolar. Resums que anirem publicant a continuació i que, si les nostres vides ho permeten, farem extensius a través dels canals de comunicació que l’AFA posa a disposició de les famílies de l’Escola (grups de Whatsapp, assemblees i espais de trobada compartida, entre més).