Ens fem ressó: COMUNICAT #noalalomce

Publicado por admin en

Ruiz Mendez

De Vigo a Meritxell

COMUNICAT | El doble joc del Departament d’Ensenyament: mentre impulsa una plataforma d’innovació que qüestiona les proves externes, coacciona i obliga les escoles a sotmetre’s a l’avaluació estandarditzada

El Departament  apadrina la renovació pedagògica que rebutja les proves externes mentre obliga a les escoles a fer les avaluacions de tercer i de sisè d’educació primària.
La consellera envia a la inspecció per intentar anul·lar la insubmissió de les famílies a les proves de primària mentre desobeeix el Parlament de Catalunya i utilitza la LOMCE per allargar els concerts a les escoles de l’Opus Dei fins el 2020
Catalunya s’alinea amb les comunitats del PP abanderant la implantació de la LOMCE i les proves externes

26 d’abril de 2016 · Enmig del calendari de realització de les proves externes estandarditzades de la LOMCE i de la campanya paral·lela d’objecció de consciència a les proves que estan realitzant les famílies catalanes, aquests dies ha saltat a la premsa la notícia de la creació de la plataforma Escola Nova 21, una xarxa d’escoles innovadores que lidera la renovació pedagògica a Catalunya i que promulga la supressió de les proves externes homogènies i les revàlides per considerar-les un llast per a la renovació pedagògica.
En un exercici de màxim cinisme, mentre el Departament d’Ensenyament enviava els seus inspectors a les escoles per pressionar les direccions a forçar les famílies objectores a acatar les seves ordres de passar proves externes de primària, Antoni Llobet, secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat de Catalunya, va escenificar l’apadrinament del projecte Escola Nova 21 per part del Departament d’Ensenyament intervenint en la roda de premsa de presentació i afirmant que “és important que se sumin cada vegada més actors”.
Des de la Xarxa d’Escoles Insubmises a la LOMCE (XEI) denunciem el doble joc del Departament d’Ensenyament on es dona impuls a un grup de centres innovadors que rebutgen les proves externes i en paral·lel s’obliga a les escoles a sotmetre’s a l’avaluació externa estandarditzada. Volem recordar, com afirmen les pròpies escoles innovadores, que les proves externes estandarditzades són un instrument que mina qualsevol intent de renovació  ja que blinden els currículums i aturen els projectes educatius per a forçar a ensenyar només allò que s’avalua.
Les coaccions d’Ensenyament a famílies i direccions
Per altra banda, aquests dies el Departament d’Ensenyament està coaccionant a través dels inspectors a les direccions de les escoles per tal que passin les proves externes estandarditzades a tots els alumnes com sigui i quan sigui, encara que les seves famílies s’hagin declarat objectores i no hagin dut a l’escola els seus fills els dies de les proves. Algunes famílies que han decidit exercir el seu dret a l’objecció de consciència han vist com la conselleria de Meritxell Ruiz ha obligat a fer les proves als seus fills d’amagat, no respectant la decisió política dels pares de fer objecció de consciència. Altres comunitats respecten aquest dret.

Catalunya, abanderada de les proves i la LOMCE juntament amb la resta de comunitats del PP
Finalment, volem denunciar que Catalunya és la única comunitat autònoma que defensa les proves externes estandarditzades de primària juntament amb la resta de comunitats del PP. Les altres comunitats autònomes han pres diferents tipus de mesures per recolzar la insubmissió a les proves o directament no fer-les. Les famílies objectores catalanes, un any més, no només s’han trobat soles davant la desobediència a la LOMCE sinó que han patit pressions inacceptables de la conselleria. Una conselleria que, recordem-ho, no ha tingut cap problema, per altra part, en saltar-se el mandat del Parlament de Catalunya i, gràcies a la LOMCE que allarga els concerts de 4 a 6 anys, garantir el concert a les escoles de l’Opus Dei fins el 2020.
Novament, davant del discurs, confús i contradictori, que el Departament d’Ensenyament està oferint  sobre les proves de tercer i sisè de primària tot afirmant que “a Catalunya realitzarem les proves de sempre de la LEC”, volem remarcar que el problema no és si les proves són LOMCE o són LEC, sinó que hi hagi proves externes estandarditzades i l’ús que se’n faci d’elles. La LOMCE permet publicar els resultats d’aquestes proves (ja siguin amb continguts marcats per LOMCE o  per la LEC). Per molt que la consellera Ruiz afirmi que a Catalunya es faran les proves de la LEC, les proves funcionen sota el marc jurídic de la llei orgànica del PP, d’obligat compliment. Per això, l’any passat el govern espanyol no va enviar l’Alta Inspecció a Catalunya, i sí a Astúries, ni amenaça de fer-ho aquest any. El propi ministre Íñigo Méndez de Vigo afirmava aquesta setmana que el sistema d’avaluació a Catalunya era el de la LOMCE.
Descarrega el comunicat en PDF: COMUNICAT | El doble joc del Departament d’Ensenyament: mentre impulsa una plataforma d’innovació que qüestiona les proves externes, coacciona i obliga les escoles a sotmetre’s a l’avaluació estandarditzada


0 comentarios

Deja una respuesta

Marcador de posición del avatar

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.