Visita al menjador i valoració menus octubre 2018

Publicado por admin en

 
La comissió de menjador de l’AFA de l’escola Rius i Taulet, com ja vam fer el curs passat, anirem visitant menjador de l’escola per tal de comprovar no només la qualitat del menjar que se serveix als infants, sino també l’ambient que s’hi respira, com actúen els monitors, com s’organitzen els àpats…
Fa uns dies, a finals del mes de setembre, ja vam fer la primera visita del curs, per donar un primer cop d’ull d’aproximació. En línies generals, vam tenir molt bona impressió.
Pel que fa al menjar, el primer plat era cassola eco de monteges seques i pastanaga i el vam trobar molt gustós i servit en les condicions correctes. Pel que fa al segon plat, l’acompanyament d’amanida amb la truita era una mica pobre i mirarem que es corregeixi.
Hem constatat que el menjar se serveix calent. Ara bé, de vegades potser hi ha nens que ho mengen tebi perquè xerren, es despisten, etc. Res que no considerem habitual o normal quan es tracta de grups nombrosos d’infants que mengen plegats.
Sobre l’organització del menjador, informar-vos que els alumnes de P3 segueixen menjant en una sala a banda, només per ells, molt tranquils, i després fan la migdiada al gimnàs.
La resta de nens fan dos torns: primer mengen els de p4, p5, primer, segon i tercer. S’asseuen de forma barrejada entre els de p4 i p5 i els de primer i segon. Els més grans, quart, cinquè i sisè, dinen en el segon torn, i continuen fent les rutines que ja hi havia establertes: hi ha un cap de taula que s’encarrega de parar taula, servir i fer tasques de responsable de taula, en definitiva.
Els entorns encara no estan del tot definits, i de moment són els mateixos que l’any passat. Per les nenes i nens de p4, p5, primer, segon i tercer hi ha: jocs de taula, jocs tradicionals, jocs de construcció i sorral. Pels quatre cursos de més grans: pista esportiva, jocs tradicionals, jocs de taula i biblioteca. Des de la comissió de menjador treballem per proposar més entorns relacionats amb l’alimentació, però us n’anirem informant en properes visites.
Ja sabeu que si voleu col·laborar amb la comissió per tal d’intentar millorar tot el que té a veure amb el servei de menjador que dona l’empresa Barcilleure, només heu d’adreçar-vos a algun membre de l’AFA o comissió i estarem encantades de rebre-us i incloure-us en les nostres dinàmiques. Vinga, va!  Us  hi esperem!
#SomRius
#SomServeis
 
Valoració menú octubre 2018

Freqüència recomanada Freq. S.1 Freq. S.2 Freq. S.3 Freq. S.4 Freq. S.5 Freq. S.3 NOVA Freq. S.4
NOVA
Freq. S.5
NOVA
Primers plats
Arròs a 1 1 1 i ½ 1 1 1 i ½ 1 1 ½
Pasta a-b 1 2 1 1 i ½ 1 0 1 i ½ 1 0
Llegums c 1 a 2 1 i ½ 1 1 i ½ 1 1 ½ ½ 0
Hortalisses i verdures (incloent les patates) d 1 a 2 1 1 1 2 1 2 3 2 i ½
Segons plats                  
Carns 1 a 3 3 1 3 3 2 2 2 2
–           Carns blanques 1 a 3 1 1 1 1 1 1 1 1
–           Carns vermelles / processades 0 a 1 2 0 2 2 1 1 1 1
Peixos 1 a 3 1 2 1 1 0 1 1 0
Ous 1-2 1 a 2 1 1 1 1 1 1 1 1
LLegums 1 1 1
Guarnicions
Amanides variades 3 a 4 3 3 3 2 2 3 1 1
Altres guarnicions (patates, hortalisses, llegums, pastes, arròs, bolets…) 1 a 2 2 1 2 3 1 2 4 2
Postres
Fruita fresca i de temporada 4 a 5 4 3 4 4 2 4 4 2
Altres postres (preferentment iogurt. També formatge fresc, quallada, fruita seca, etc.) 0 a 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Tècniques culinàries
Precuinats ≤ 3/mes
Fregits (segons plats) ≤ 2/setmana 1? 1?
Fregits (guarnicions) ≤ 1/setmana 1 1
a: El consum de varietats integrals (també en el cas del pa) és més saludable. Es pot incloure blat de moro, mill, fajol…
b: En les pastes no s’inclouen les pizzes perquè es consideren plats precuinats.
c: Els llegums, per la seva composició nutricional rica en hidrats de carboni i en proteïnes, podrien constituir un plat únic.
(Es poden acompanyar d’una amanida o crema de verdures, per exemple).
d: No s’ha de considerar una ració de verdures i hortalisses si el plat està constituït únicament per patata.
e: Es considera carn vermella tota la carn muscular dels mamífers, incloent carn de bou, vedella, porc, xai, cavall i cabra. La carn blanca és, per tant, la carn d’aus, així com també la de conill.
f: És convenient diversificar el tipus de peix, tant blancs com blaus i, preferentment de pesca sostenible.
 
En els menús d’octubre observem varietat d’aliments i preparacions, ara bé, com es pot observar predominen les carns envers el peix, els ous i altres aliments rics en proteïnes com els llegums, es per això que seria recomanable la presència d’aquests aliments (peix, ous i llegums) als sopars. Per altra banda els primers plats son variats i les verdures hi estan presents de forma suficient però no abundant, de manera que els sopars s’haurien d’elaborar prenent com a base els vegetals. Alguns exemples dels sopars poden ser: amanida verda amb blat de moro i ou dur, un saltejat de verdures amb trossets de peix o gambetes, una crema de carbassa i sardines al forn o a la planxa (es poden comprar congelades, ja netes d’espines), albergínia al forn farcida d’arròs integral i tomàquet amb formatge gratinat, etc.

NOTA: Les 3 darreres setmanes del menú han sofert canvis a petició de la comissió de menjador per tal d’evitar els processats càrnics.
 
 
Proposta de Sopars
 

Categorías: Consells i recomanacions

0 comentarios

Deja una respuesta

Marcador de posición del avatar

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.