Valoració dels menús de març 2017 i recomanació de lectura

Publicat per admin el

Aix, aquest mes hem tornat a sortir tard amb la informació sobre els menús i la valoració realitzada per la Comissió Menjador (mea culpa públic de la comissió comunicació)
Com una altra vegada ha succeït, publiquem de totes maneres la informació per donar seguiment a l’equilibri en la dieta proposada des del menjador.
Aprofitem per enllaçar un interessant article sobre els aliments “infantils”.
 

Gràcies Comissió Menjador!

 


ANÀLISI DIETÈTICO-NUTRICIONAL I RECOMANACIONS:

En els primers plats segueix el predomini de la pasta en detriment dels llegums, les hortalisses i verdures, observem que a diferència de mesos anteriors hi ha setmanes en que no es repeteix la opció de pasta però s’inclou un plat de patata amb poca o gens verdura i per tant no es considera un plat de verdura o hortalisses.
En els segons plats segueix el predomini la carn en detriment del peix. Podem destacar una millora, la introducció d’un plat amb combinació de llegum i cereal com a segon plat, dia 20, però seria preferible que el primer plat fos de verdura enlloc de patata.
A les guarnicions predominen les amanides però observem poca presència de vegetals cuits, alguns dies tenen patata, i altres simplement salsa. Observem un increment en les tècniques culinàries que impliquen fregits i possiblement també precuinats.
Es manté la proposta de millora, de no incloure aliments proteics als primers plats, tot i que no s’observen tant aquest mes.
Als sopars, com en general veiem a les propostes de sopars, haurien de predominar verdures i hortalisses, els llegums, peixos i ous.
Aquest anàlisi dietètic-nutricional està basat en la informació dels menús que es reparteixen a les famílies i d’acord amb
la guia d’alimentació saludable en edat escolar elaborada per l’agència de salut pública de la Generalitat de Catalunya.
 
Mercè Gonzalo Mendez
Dietista – Nutricionista Col. CAT82
Tecnòloga d’aliments
 

Valoració dels menús de març 2017:

F.Recom. Freq. S.1 Freq. S.2 Freq. S.3 Freq. S.4 Freq. S.5
Primers plats
Arròs a 1 1 1 1 1 1
Pasta a-b 1 1 1 2 2 1
Llegums c 1 a 2 1 1 1 1 1
Hortalisses i verdures (incloent les patates) d 1 a 2 0 1 1 1 2
Plat de patata, sense verdura o molt poca 1 1
Segons plats
Carns 1 a 3 1 3 2 2 3
Peixos 1 a 3 1 1 2 1 1
Ous 1-2 1 a 2 1 1 1 1 1
Llegums 1
Guarnicions
Amanides variades 3 a 4 2 4 3 4 4
Altres guarnicions (patates, hortalisses, llegums, pastes, arròs, bolets…) 1 a 2 1,5 1 1
Postres
Fruita fresca i de temporada 4 a 5 2 4 4 4 4
Altres postres (preferentment iogurt. També formatge fresc, quallada, fruita seca, etc.) 0 a 1 1 1 1 1 1
Tècniques culinàries
Precuinats industrials ≤ 3/mes 1
Fregits (segons plats) ≤ 2/s  1 1 1 1
Fregits (guarnicions) ≤ 1/s 1  1 1o2
Preparacions càrnies grasses ≤ 1/s
a: El consum de varietats integrals (també en el cas del pa) és més saludable.
b: En les pastes no s’inclouen les pizzes perquè es consideren plats precuinats.
c: Els llegums, per la seva composició nutricional rica en hidrats de carboni i en proteïnes, podrien constituir un plat únic.
(Es poden acompanyar d’una amanida o crema de verdures, per exemple).
d: No s’ha de considerar una ració de verdures i hortalisses si el plat està constituït únicament per patata.

 

Menús Març 2017

Menú Basal (PDF)
Menú Règim i Colesterol (PDF)
Menú Sense Carn (PDF)
Menú Sense Lactosa (PDF)
Menú Sense Marisc (PDF)
Menú Sense Ou ni PLV (PDF)
Menú Sense Tomàquet i Sense Peix (PDF)
Proposta Sopars (PDF)
 
Menú Professorat (PDF)
Menú Professorat Règim (PDF)
 
 
 
 
 


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.