Recomanacions de Sant Jordi 2018

Publicado por admin en

Famílies! Ja tenim el Sant Jordi aquí!
Per això des de la comissió de Biblioteca us volem fer algunes recomenacions de llibres.
Esperem que us agradin!
Bon Sant Jordi i a gaudir de la lectura!

RECOMANACIONS DE SANT JORDI 2018


EDUCACIÓ INFANTIL (P3, P4 i P5)


Gilda l’ovella gegant
Emilio Urberuaga
Nube Ocho
La Gilda és una ovella gegant que viu amb una vintena de pastors que la munyen i esquilen cada dia i en vénen la llet i la llana al mercat del poble. Tot es torça el dia en què els pastors s’afarten de treballar. Es reuneixen en secret durant la nit a casa seva per pensar què poden fer…. i prenen una decisió: trossejaran i vendran la carn de la Gilda al mercat. L’ovella, que els escolta, surt corrent cames ajudeu-me. Corre i corre fins que arriba a la ciutat.
A la ciutat, la Gilda viurà una pila d’aventures i intentarà buscar una nova llar.
Gilda, l’ovella gegant, és un àlbum de format gran en el qual les expressives il·lustracions d’Emilio Urberuaga, plenes de detalls i personatges per aturar-se a mirar, es combinen amb una bona història.


Dolent
Lorenz Pauli, Kathrin Schärer
Takaktuka
Un grup d’animals de la granja intenta demostrar quin d’ells fa la malifeta més grossa. El gos es dedica a espantar el gall, la cabra es cruspeix totes les flors de l’hort, el porc Fa veure que s’ho ha menjat tot ell sol… Fins que el gat, es comença a mirar el ratolí amenaçant… Tots els animals es sorprenen, allò és més que ser dolent!
És llavors quan actua l’animal de qui menys s’esperaven una malifeta, el cavall trepitja el ratolí i fa fugir el gat. Què ha passat amb el ratolí?
Lorenz Pauli escriu una història que planteja quins són els límits del bé i del mal. Kathrin Schärer crea uns personatges que mostren una gran expressivitat i ens transmeten tot allò que els passa pel cap, fent-nos pensar… Què està bé i què està malament?

Atascado
Shinsuke Yoshitake
Barbara Fiore
Arriba un moment en què els nens comencen a voler fer les coses ells sols. En aquest àlbum un nen que es vol despullar tot sol a l’hora del bany es queda embussat amb el jersei cap amunt els braços enlaire i sense poder-ne treure’n el cap.
El nen es comença a fer preguntes i imagina com serà la seva vida com a nen embussat. Com ho farà si té set? I si el seu gat li fa pessigolles a la panxa? Hi haurà altres nens embussats com ell?
Barbara Fiore ens porta un àlbum de petit format on Shinsuke Yoshitake, amb un estil gràfic que beu directament del manga infantil, ens explica la divertida història d’un nen preparant-se per l’hora del bany i fallant en l’intent. I és que de vegades, per molt que creixem, continuem necessitant que ens ajudin.

Molt adormit, molt despert
Susanne Straßer
Editorial Joventut
El llit és ben ple, l’eriçó, la guineu, el ruc, el pelicà i el cocodril estan ben adormits… O no. Un per un es van despertant i sortint del llit a fer alguna cosa fins que l’eriçó es queda tot sol. S’aixeca i troba tots els animals fent cua per un petó de bona nit del nen i posant-se a dormir amb ell. El nen està aixafat per tots els animals quan, de sobte, UF! QUINA PUDOR! Algú s’ha tirat un pet!
Aquest àlbum de cartró, amb l’estil dolç de Susanne Straßer, és perfecte per començar a treballar la seqüència narrativa amb els més petits pel seu ritme repetitiu. És un bon conte per treballar l’hàbit d’anar a dormir i ajudarà als infants a reconèixer els animals que hi apareixen. La sorpresa escatològica final amb el pet, és un final rodó per un llibre per nens molt desperts, que han de quedar molt adormits.


PRIMÀRIA, CICLE INICIAL (1r, 2n)


Doctor de Soto. Dentista d’animals
William Steig
Blackie Books
Hi ha diversos oficis de risc quan ets un ratolí i el doctor de Soto n’exerceix un, és dentista d’animals.
A la porta de la seva consulta hi té penjat un cartell per dissuadir l’entrada d’animals que puguin ser perillosos per ell i la seva dona però Un dia reben la visita d’una guineu amb un mal de queixal terrible. Després de suplicar que el curin, els aconsegueix convèncer que necessita la seva inestimable ajuda.
Cada vegada que va a la consulta, la guineu té més ganes de menjar-se als ratolins. Per altra banda, el doctor de Soto i la seva dona van pensant estratègies per no acabar convertint-se en el berenar de la guineu.
Aquesta novel·la curta il·lustrada de William Steig, amb uns personatges enginyosos i divertits, us farà gaudir d’una història on predomina l’humor.

La pilota groga
Bernardo Carvalho
Takatuka
Una parella de tenistes està disputant un partit en pista de terra batuda. En un mal cop, la pilota va a parar a la reixa central i es perd dins del plec de les pàgines del llibre. A partir d’aquest fet, els protagonistes viatgen saltant d’una pàgina a l’altra, passant per mons totalment diferents i trobant personatges de tot tipus. El lector viurà juntament amb la parella de tenistes, una gran aventura a la recerca de la pilota perduda.
La pilota groga és un àlbum que aprofita el format per crear un joc que recorda als llibres on tries la teva pròpia aventura i converteix al lector en un component més de la història. Bernardo Carvalho crea un llibre ple de diferents registres gràfics, i converteix la seva lectura en un joc que et porta a buscar la pilota de tenis per totes les pàgines de l’àlbum.

Los Liszt
Kyo Maclear, Júlia Sardà
Editorial Impedimenta
La família Liszt és una mica especial, fan llistes de tot, tot el dia, excepte els diumenges, que és el seu dia tonto. Algunes llistes són força corrents i d’altres no tant. Fa llistes la mare, el pare, el fill petit, la filla gran, el fill mitjà, l’avi i fins i tot el gat.
Un dia un desconegut troba la porta de la casa oberta i hi entra. No es troba en la llista de cap membre de la família. Fins que es troba amb el fill mitjà, ell és el que ha deixat la porta oberta.
L’arribada d’aquest estrany es torna en un petit punt d’inflexió per la família obsessionada amb les llistes. Los Liszt és un àlbum il·lustrat ple de detalls i de referències de cultura popular en cada pàgina que et fan aturar a observar fins al més mínim detall de la història.

Herbari
Adrienne Barman
Libros del Zorro Rojo
Herbari és un llibre de coneixements sobre plantes que fa una classificació una mica diferent de les que estem acostumats a trobar a la majoria de llibres de botànica. Per exemple, agrupa les plantes segons el color de les seves flors: vermelles, liles, negres… Les agrupa també segons si són aromàtiques o verinoses, segons el país d’origen, segons si el seu fruit és un cítric o si té una armadura. Les possibilitats de classificació són gairebé infinites.
A Herbari trobareu un munt de plantes properes i conegudes i d’altres totalment desconegudes. Adrienne Barman ens porta un llibre que segueix el mateix format i estil que la seva anterior obra Bestiari, i incorpora un punt humorístic i lúdic en un àlbum divulgatiu del món de les plantes.


Groc i rodó
Muriel Villanueva (text) Ferran Orta (Il·lustracions)
Flamboyant
El protagonista se’n va de colònies i damunt del seu cap hi du la sempiterna por (la seva obsessió, el seu trauma, la previsió del més que probable rebuig) en forma de núvol groc que no és altra cosa que la metàfora de la taca rodona de pipí que embruta el seu llençol una nit i una altra també. Ideat a partir de l’experiència del propi Ferran Orta, l’il·lustrador, que es va fer pipí al llit fins ben entrada l’adolescència, l’àlbum que publica Flamboyant en blanc, negre i groc, mostra com n’és de necessari compartir els neguits per descobrir que no estem sols. Dibuixant una realitat onírica farcida de perspectives fantasioses, Orta i Villanueva ens parlen de superar traumes i prejudicis de tota mena i de com encarar el fet diferencial des de la més absoluta normalitat.

Irene la valenta
William Steig
Blackie Little Books
Tres hurres per la recuperació dels contes escrits i il·lustrats per William Steig en català! L’autor caricaturista americà va començar tard (tenia més de setanta anys) a publicar els contes que s’han convertit en clàssics. Blackie Books, després d’editar Doctor De Soto, ens proposa Irene la Valenta, la història de la intrèpida nena que ha de portar a la senyora duquessa el vestit de gala que la seva mare modista s’ha esmerçat en confeccionar. I resulta tota una epopeia, perquè pel camí la sorprèn una espectacular tempesta de neu que no només posa en perill la missió, sinó també la seva pròpia vida. 17 de les il·lustracions, consecutives, mostren la lluita de la nena contra el temporal de neu i vent, i resulten un prodigi narratiu de primer ordre. Tot plegat té un aire “vintage” deliciós i ofereix una visió idíl·lica de les relacions humanes i l’autosuperació.

Eléctrico 28
Davide Cali (text), Magalí Le Huche (il·lustracions)
Editorial Flamboyant
Amadeu és un conductor de tramvia a Lisboa. Gràcies a les seves maniobres i als sotracs en la conducció, molta gent troba l’amor al típic tramvia portuguès. Amadeu viu tot sol i potser també necessita trobar el seu amor. Sort que aviat deixarà de ser conductor i la vida li oferirà una experiència nova…o no tan nova.
Una altra història poètica de Davide Cali, il·lustrada amb seguretat de traç i molta expressivitat per la il·lustradora francesa Magali le Huche que afegeix el color amb ordinador amb un gust exquisit. Magali ens recorda les postes de sol, els carrers i fins i tot la música d’aquesta ciutat tan suggeridora i plena de moments romàntics
Un àlbum publicat per Flamboyant amb la qualitat habitual, en cartoné i guardes d’un groc tan lluminós com el del tramvia de Lisboa on treballa Amadeo.

Bon dia: poemes de bon matí
Salvador Comelles (text), Mercè Galí
Publicacions de l’Abadia de Montserrat
El 2016, Salvador Comelles ens brindava Bona nit: poemes per a l’hora d’anar a dormir, un recull de poesies sobre tot allò que fem abans d’anar a dormir i allò que envolta aquest moment. Ara, ens convida a conèixer allò que envolta el moment de despertar-se i llevar-se, i ho centra en diversos personatges: pirata, astronauta, mag… Ho fa de manera tan brillant com fa dos anys, i el llibre va acompanyat de les il·lustracions de Mercè Galí. Comelles és un dels poetes més en forma del nostre país. Afina bé l’enginy per oferir-nos nous temes, domina el llenguatge amb precisió, juga amb el mateix i defineix els conceptes amb senzillesa i enorme bellesa. I el mateix podríem dir de qui l’acompanya, Mercè Galí, gran especialista en la il·lustració de poesia, encara que, en aquest cas, parlaríem més de forma i de color que no pas d’escriptura.

PRIMÀRIA, CICLE MITJÀ (3r i 4t)


La Mia es fa gran
Mònica Peitx
Joventut
La Mia té nou anys i ens explica aquí l’extraordinària aventura de fer-se gran.
Descobreix quins canvis experimenta el cos d’una nena durant la pubertat: ¿Pits? ¿Tops?¿Sostenidors? ¿Dormir més? ¿Pèls? ¿Depilar-se?¿Regla? ¿Compreses? ¿Tampons? La seva pediatra respondrà a totes les preguntes…
Fer-se gran és una gran aventura i quant més en sàpigues, millor!
Un llibre per parlar dels canvis de la pubertat escrit per una pediatra-endocrinòloga posant l’accent en els hàbits saludables i en el procés normal de les adolescents.

Un llibre ple d’errors
Corinna Luyken
Lumen
Un llibre d’imatges per —com llegim al paratext de la contraportada—«Fer volar la imaginació» i entendre que el procés creatiu pot tenir errors però aquests errors ens ajuden a millorar. A la portada veiem uns nens que volen agafats d’uns globus i un títol que sembla trencat i que juga amb el concepte d’error tipogràfic. Obres el llibre i trobes a l’interior de les guardes dues taques de tinta. Penses que es tracta d’un altre error però si fas una mica de trampa i vas a la guarda del final, llavors entens de què va la cosa.
Tornes i vas passant pàgines.
A la següent una mena d’animal que després sabrem que és una granota-gata-vaca i una altra taca que emmascara el títol. Un altre error? Sí? No? Dubtes, però ja estàs atrapat en el joc. El disseny de l’àlbum és generós. Les pàgines són grans i el fons blanc sembla una temeritat per part de l’autora però de mica en mica veiem com l’espai es va emplenant i va prenent forma mentre construeix una història preciosa sempre a partir d’errors que es van transformant en encerts i que ens conviden a seguir el procés creatiu de l’artista.

El carter de l’espai
Guillaume Perreault
Joventut
Heus aquí un còmic per a infants, gens sobrecarregat de vinyetes ni de text, que ens permet endevinat com serà la feina d’un carter en un futur intergalàctic. El seu protagonista, en Bob, està avesat a la seva feina de repartidor de cartes i paquets, i ja se sap la ruta de memòria, però el confort de la seva rutina es veurà capgirat el dia en què el seu cap li canviarà l’itinerari. I així, Bob anirà de sorpresa en sorpresa, les unes més agradables que les altres, fins assolir dur a terme l’encàrrec encomanat. Cada planeta té la seva aventura i val la pena remarcar la seva visita a l’asteroide B612 (recorden?) on, casualment, no hi ha cap baobab… Amb línia clara i seqüenciació ben escandida, val la pena introduir aquest còmic entre els lectors que encara no gosen aventurar-se dins els grans clàssics de la vinyeta. Premi Pèpite France Télevision 2016 del Salon du Livre de Jeunesse de Montreuil.

La guineu i l’aviador
Luca Tortolini (text), Anna Forlati (il·lustracions)
Joventut
Inspirada lliurement en Saint-Exupéry, aquesta història relata la trobada entre l’home i l’animal. Antoine, un aviador, irromp en el salvatge univers de la guineu a causa d’un accident aeri al mig del bosc. Durant l’accident la guineu queda ferida, però gràcies a la paciència de l’home i al seu respecte per l’animal, Antoine aconsegueix curar-lo i s’estableix un fort vincle entre tots dos. Sense voler-ho, Antoine embarca a la guineu en la seva màquina voladora per descobrir el món dels homes. Tot i ser un món totalment estrany per a ella, la guineu té plena confiança en tot allò que li mostra el seu nou amic. Fins i tot en el violent clima de l’aeròdrom (Antoine és pilot de guerra), l’animal no abandona els seus somnis, i quan el seu amic no torna del seu últim vol no perd l’esperança de trobar-lo. Les il·lustracions d’Anna Forlati encaixen a la perfecció amb el text de Luca Tortolini en aquesta oda a la fortalesa del cor, el coratge i la confiança.

El alquimista de la luz
Rocío Martínez
Thule
L’alquimista de la llum era un nen que va voler atrapar el color, un nen de cabells especials a qui acusen de la maledicció, de la sequia que va provocar una gran fam. Un nen que va voler ser aprenent d’alquimista i va viatjar con el seu carretó itinerant fins a terres llunyanes dels mestres de l’alquímia. Va aprendre la màgia dels pigments i a il·luminar amb els pigments les ermites i les esglésies.

Sóc una nou
Beatriz Osés
Edebé
L’advocada Rossana Marinetti és una dona implacable i amargada que ha denunciat a gairebé tots els seus veïns. La seva vida canvia el dia en què l’Omar, un nen refugiat, cau de la branca d’una noguera del seu jardí. El nen transforma la seva vida i, per poder quedar-se amb ell, diu que és una nou i que, segons una llei antiga, tota fruita que caigui d’un arbre pertany al propietari d’aquell arbre. El jutge i el fiscal, incrèduls, escolten els testimonis: el veí botànic (a qui l’Omar ensenya a cuidar les plantes), la modista (una velleta solitària que troba a faltar el seu net i a la qual Omar fa companyia), i fins i tot el sabater (a qui l’Omar li prepara deliciosos pastissets), coincideixen que el nen és una nou. Al final, quan l’Omar salva el gat del fiscal, fins i tot aquest hi està d’acord. Mentrestant, l’Omar recorda com va haver de fugir amb la seva família d’un país en guerra, com els seus pares van caure al mar i com es va escapar del centre d’acollida. El jutge, finalment, dictamina que el nen és una nou, perquè tingui una oportunitat a la vida.


PRIMÀRIA, CICLE SUPERIOR (5è, 6è)


¿Qué es el punk?
Eric Morse
Flow Press Media
La història de la revolució Punk per a tota la família, il·lustrada en un estil únic: els seus personatges icònics vistos en espectaculars figures 3D d’argila i amb text en versos rimats.

L’escola de la Haru
Flavia Company
Fragmenta
La Haru dona el senyal. Comença la dansa de moviments per col·locar-se en la posició adequada. Les cames, les espatlles, la mirada, les mans, l’arc. Relaxació, concentració, observació. Tots respiren al mateix temps, amb la pausa necessària per mantenir la calma. No els distreu res. Ni el vol de les aus, ni el balanceig de les branques dels arbres més propers.
Simultàniament, com una de sola, les quatre fletxes surten volant cap al seu destí, com aviat ho faran els alumnes en marxar del dojo.

Un regal sense obrir
Marianne Verge
Nandibú
«Un regal sense obrir» és una novel·la que ens recorda a les novel·les d’Astrid Lingren, per les descripcions desgavellades però també per l’optimisme per la vida i per la confiança en les persones.
Al llibre hi ha dues veus narratives, una és la de nena protagonista, la Mona, que viu amb el seu pare, en Jan, un home que ha patit la mort de la dona i ha deixat la feina de carter. L’altra veu és la del narrador que ens va conduint pels mesos posteriors a la pèrdua de la mare de la Mona.
La nena i el seu pare viuen junts en un apartament petit però fan un canvi de pis i van a compartir casa amb la Susanne, una cantant d’una gran orquestra que viatja oferint concerts per tot el món, una persona vital i alegre que els influirà i els oferirà l’impuls necessari per superar les tristors.
Sobre aquests tres personatges avança la història però amb la presència constant del record de la Debbie, la mare de la Mona.
El canvi de barri comportarà conèixer noves amistats que suposaran un repte per a la nena però alhora li oferiran oportunitats de fer amics intel·ligents i optimistes.
«Un regal sense obrir» ens arriba directament al cor. Una bona lectura, molt adequada per compartir a l’aula. Un llibre amb diverses capes que recomanem especialment. Llegiu-lo per a vosaltres, per als vostres fills i alumnes perquè hi trobareu bona literatura, una història bonica i ben narrada.

Steve Jobs. Inventor del mañana
Julio Fajardo
Vegueta
L’ordinador Apple II ha pres veu humana i explica la història i les gestes del seu inventor, Steve Jobs, en un llibre il·lustrat per a nens i adolescents. Aquesta ordinador personal que va revolucionar la informàtica explica, en llenguatge escolar, que quan la va crear «el senyor del bigoti que us mira fixament, els pocs ordinadors que hi havia al món eren baluernes que ocupaven una habitació sencera. Així que imagineu-l’impacte que vaig causar ».
A aquesta edat, entre els 8 i els 11 anys, aprendre i entendre el que va fer Jobs és més fàcil de digerir amb dibuixos, un llenguatge proper i algunes frases en blocs petits, destacats, al marge d’una pàgina molt blanca. Així és més senzill ensenyar els valors que encarna el cofundador d’Apple: esforç, persistència, innovació.

La mona de l’assassí
Jakob Wegelius
Viena
És una obra amb diverses curiositats: més de sis-centes pàgines dedicades a la investigació d’un assassinat que, en molts casos, s’abordaria amb molta menys extensió; les il·lustracions exquisides que acompanyen el text, que són del mateix autor, i el fet que, tot i tractar-se d’una novel·la infantil, a la suggerent galeria de personatges que hi participen no hi figura cap infant.
La protagonista és una mona, personatge excepcional, que no parla, però escriu de meravella, amb una gran habilitat per a les feines manuals i una destresa innata per guanyar-se l’amistat de personatges que parlen per ella. D’ella, Sally Jones, sorgeix la primera persona que narra la història.
És una novel·la excepcional, capaç de desvetllar emocions diverses. I tot, des de la mirada i el silenci d’un animal que es guanya personatges entranyables que són clau per a la resolució del cas, i el lector, cabdal perquè una obra d’aquest calibre circuli.

Un tresor a la neu
Marie Mcswigan
Viena
Uns nois d’un poble de Noruega, guiats pels adults, se les empesquen per esquivar les forces d’ocupació nazis i intentar treure del país una gran quantitat de lingots d’or. Ho proven tot lliscant amb els seus trineus per davant dels nassos dels soldats. Si alguna etiqueta se li pot penjar seria la de novel·la aventures.
Encara que els fets són previsibles i el camí cap a l’objectiu és lineal, allò que destaca de l’obra és l’acció i la intensitat, com en tota novel·la d’aventures, amb la sensació que no hi ha elements superflus i que, com a lector, no tens temps d’aturar-te pel camí a observar cap més detall que allò que succeeix. Quan, al final, t’atures i penses en altres elements, valores la descripció dels personatges, amb especial atenció als protagonistes —entre els quals, el jove Peter, que és l’encarregat de guiar el timó, i el seu oncle Víctor, el seu referent i alhora el de tot el grup—, i també la diferenciació de la manera d’actuar i de ser dels diversos secundaris, i l’excel·lent teranyina de relació entre tants actors en una novel·la coral.


Recomanacions extretes de:

Per tenir més idees, podeu consultar el portal Gènius, biblioteca virtual de la Diputació de Barcelona.


0 comentarios

Deja una respuesta

Marcador de posición del avatar

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.