Menus i valoració mensual Març | Recomanació activitat

Publicat per admin el

Us presentem la valoració de menús del mes de març i aprofitem per recomanar la següent activitat per per a mares i pares, en aquest cas amb el títol “Dieta vegetariana en la infància: és recomanable? dirigida especialment a aquells pares i mares que vulguin o estiguin duent aquest tipus dieta.
Amb José Vicente Arcos, gastroenteròleg, i Alejandra Gutiérrez, dietista-nutricionista, ambdós del Servei de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona.
INSCRIPCIONS 
Aquesta activitat és gratuïta, les places són limitades i cal confirmar l’assistència mitjançant alguna d’aquestes opcions:
1 | Omplint el formulari d’inscripció online
2 | Enviant un correu electrònic a aula@sjdhospitalbarcelona.org 
3 | Trucant de dilluns a divendres de 09:00h a 13:00h al telèfon 93 253 21 30
 
VALORACIÓ MENUS MARÇ 2018

Freqüència recomanada Freq. S.1 Freq. S.2 Freq. S.3 Freq. S.4
Primers plats
Arròs a 1 0 0 1 0
Pasta a-b 1 0 1,5 1 1
Llegums c 1 a 2 0 1 0 1,5
Hortalisses i verdures (incloent les patates) d 1 a 2 2 2,5 3 2,5
Segons plats
Carns 1 a 3 1 2 1 2
–          Carns blanques 1 a 3 1 1 1 1
–          Carns vermelles / processades 0 a 1 0 1 0 1
Peixos 1 a 3 1 2,5 2 2
Ous 1-2 1 a 2 0 1 1 1
LLegums 1
Guarnicions
Amanides variades 3 a 4 1 3 2 3
Altres guarnicions (patates, hortalisses, llegums, pastes, arròs, bolets…) 1 a 2 1 2 2 2
Postres
Fruita fresca i de temporada 4 a 5 2 4 4 4
Altres postres
(preferentment iogurt. També formatge fresc, quallada, fruita seca, etc.)
0 a 1 0 1 1 1
Tècniques culinàries
Precuinats ≤ 3/mes
Fregits (segons plats) ≤ 2/setmana 1
Fregits (guarnicions) ≤ 1/setmana 1
a: El consum de varietats integrals (també en el cas del pa) és més saludable. Es pot incloure blat de moro, mill, fajol…
b: En les pastes no s’inclouen les pizzes perquè es consideren plats precuinats.
c: Els llegums, per la seva composició nutricional rica en hidrats de carboni i en proteïnes, podrien constituir un plat únic.
(Es poden acompanyar d’una amanida o crema de verdures, per exemple).
d: No s’ha de considerar una ració de verdures i hortalisses si el plat està constituït únicament per patata.
e: Es considera carn vermella tota la carn muscular dels mamífers, incloent carn de bou, vedella, porc, xai, cavall i cabra. La carn blanca és, per tant, la carn d’aus, així com també la de conill.
f: És convenient diversificar el tipus de peix, tant blancs com blaus i, preferentment de pesca sostenible.
 
ANÀLISI DIETÈTICO-NUTRICIONAL I RECOMANACIONS:
Tant en primers com segons plats s’acostumen a complir les recomanacions establertes en quant a la freqüència de presentació dels diferents grups d’aliments. Podem destacar les següents observacions:
–   En el menú d’aquest mes observem la utilització dels llegums en els segons plats, fet que es considera positiu, doncs tal com recomana l’agència de salut pública: “ Els llegums, per la seva composició nutricional rica en hidrats de carboni i en proteïnes, podrien constituir un plat únic. (Es poden acompanyar d’una amanida o crema de verdures, per exemple)”. I veiem que es el que es compleix en el dilluns dia 12. No obstant, no es així el dimecres 7 i el dimarts 20, en que els llegums constitueixen el primer plat i en el segon predominen també aliments proteics.
–   Les coccions son variades i adients i no hi ha un excés de fritures.
–   Observem productes proteics en els primers plats, on han de predominar els aliments vegetals, com succeeix amb el pernil dolç en la minestra del dijous 15, però es tracta d’un fet puntual i percebem una reducció de la presencia de proteics en primers plats amb respecte altres mesos.
–   Destaquem l’absència de productes processats, fet que es considera positiu. Per altra banda si que s’ofereixen processats càrnics, dins els límits establerts.
Tal com hem comentat en anteriors ocasions per complementar l’alimentació, els sopars haurien de ser fonamentalment a base d’aliments vegetals, amb predomini de verdures, hortalisses i els llegums. Es poden oferir petites racions de ous i peix, per complementar, però han de ser un petit complement, no l’aliment principal.
 
Aquest anàlisi dietètic-nutricional està basat en la informació dels menús que es reparteixen a les famílies i d’acord amb
la guia d’alimentació saludable en edat escolar elaborada per l’agència de salut pública de la Generalitat de Catalunya.
Mercè Gonzalo Mendez
Dietista – Nutricionista Col. CAT82
Tecnòloga d’aliments

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.